amigos en los yermos

3 de febrero de 2012

El pètal (a classe amb José Mena)


En la classe de valencià Enric, el meu professor, ens ha demanat que férem la descripció d'alguna cosa senzilla i m'he decidit a fer-ho del pètal d'una flor. Havia pensat en forquetes del pèl o pinces de la roba, però la veritat és que estic contenta d'haver-ho fet sobre el pètal d'una flor perquè crec que representa la senzillesa en si mateixa i així podia investigar sobre totes les utilitats que té, que no són poques.

Per a decorar el treball he recorregut al ull expert de José Mena utilitzant les fotos de la seua web www.menanat.com encara que al treball només en vaig posar dos. Moltes gràcies per la teua inestimable ajuda, José!!


EL PÈTAL

Un pètal és una fulla floral que ocupa la part més visible d'una flor, portador de microscòpiques glàndules productores de nèctar, forma part de la corol·la. Cridaner i acolorit protegeix com un escut les parts reproductives al mateix temps que compleix la funció de contribuir a la reproducció d'una planta atraient als pol·linitzadors amb els seus aromes i colors.
Un pètal és suau al tacte, pot tenir moltes formes, colors, aromes i sabors, últimament està de moda adornar plats i postres amb pètals de flors combinant-los segons es vulguen destacar els sabors i les propietats perquè el pètal també té ús medicinal combinat amb altres pètals, altres substàncies o en infusió, com la camamilla d'efecte descongestionant, la violeta o la til·la com a relaxant o les múltiples qualitats del saüc que s'utilitzen des de l'edat dels metalls.Fa més de cinquanta anys que existeix una teràpia floral que actua sobre les persones de manera natural feta amb pètals de 38 flors diferents que són conegudes com a flors de Bach en honor al doctor Edward Bach que va ser qui la va desenvolupar. Aquest home va descobrir que algunes flors afectaven anímicament a les persones evitant així malalties provocades per un baix estat d'ànim com les depressions, o el stress.
Un pètal és part important en la història per ser un dels elements decoratius i simbòlics més utilitzats. Des de fa 5.000 anys es conreaven a Xina roses per a llançar els seus pètals al pas de la reialesa i com a adorns de cabells, ventalls i vestits.
Un pètal depenent de la classe de flor de la qual provinga pot durar més o menys temps fresc sense perdre les seues qualitats, algunes flors com les semprevives no canvien el seu aspecte en assecar-se, no es podria saber només a simple vista perquè els pètals no es desprenen sinó que es queden subjectes a la flor canviant el seu tacte fresc i suau per un paregut al paper però sense alterar res el seu color.
El pètal hui en dia serveix per a mesclar-se amb altres elements decoratius com les espècies o la fusta natural tallada per la seua facilitat per a absorbir les olors, els pètals que s'han assecat amb aquesta fusta conserven el seu aroma i es fan centres de taula que perfumen la casa al mateix temps que l'adornen.
Un pètal ha sigut sempre també un recurs artístic molt ben acollit per la sensació de lleugeresa i senzillesa que inspira el seu vol en ser portat per l'aire. Artistes de tots els llocs del món han destacat alguna vegada en la seua carrera la seua preferència per les flors i els seus pètals, hi ha obres molt famoses com “Els gira-sols” de Vincent Van Gogh en la qual els pètals de les flors donen el color i la llum al quadre. Del pètal aprenem lo importants que són les coses xicotetes.


9 comentarios:

Rafael Meyerhofer dijo...

Gran treball! :)...crack...i molt inspirador :)

LAO dijo...

Buena elección para un buen trabajo. Los pétalos de algunas flores como la amapola por ejemplo, son tan tiernas como bellas y de múltiples utilidades no siempre conocidas popularmente. Te saludo con mucho afecto y deseos de felicidad en esta vida. Tu sencillez y talento se parece a éstas hermosas flores Que no es mérito tuyo sino bendición recibida desde el Cielo, al mismo tiempo que ello implica una gran responsabilidad. Un saludo muy especial y afectuoso.

Neus dijo...

Hola Rafa, la veritat és que vaig llegir molt però no he passat d'un notable, m'ha dit que està bé però que cal descriure més, a la pròxima. B7s!! :D

Neus dijo...

Hola Lao, la verdad es que he aprendido un poco más sobre las flores, me gusta todo de ellas. Le agradezco sus palabras tan atentas y su cariño, siempre es una alegría encontrarnos ¿verdad? :D
Un abrazo

M. Roser dijo...

Caram Neus, això no és una descripció , gairebé és un master sobre les flors i només t'han posat un notable? Mecatxis! aquests profes tan exigents...
Petons,

Neus dijo...

Mª Roser, gràcies per la visita i pels ànims, eres molt bona! sé que no tinc que obsessionar-me amb la nota.
Una abraçada gran! :D

Joana dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Joana dijo...

Lirisme, objectivitat, afectivitat i qualitat en la descripció. Què més se'n pot demanar???

Enhorabona!!!

Neus dijo...

Joana, gràcies! he tingut bona mestra, t'estime!! 7milb7s! :D